Vy ještě kouříte?

Kouření je hnus a všichni, včetně kuřáků, to vědí. Je to hnus, kterého se ale hrozně špatně zbavuje, což taky všichni vědí. Je to hnus, který zabíjí, a to ví dneska taky každý. Nojo, ale ono je to tak příjemné… Vím, o čem mluvím. Jako v podstatě všichni ostatní kolem jsem začala kouřit už na střední (a těžce před osmnáctým rokem). Z občasné cigarety za školou jsem se nakonec vytáhla na krabičku denně, a když se šlo do hospody, tak i na dvě. Hnus. Jsem kuřák už deset let, a to mi není ještě ani třicet.
Přestat kouřit jsem se snažila mockrát a vždy velmi neúspěšně. Nejdýl jsem nekouřila půl roku, poté, co jsem se jednou v noci probudila s tak silným astmatickým záchvatem, že jsem byla přesvědčená, že umřu. Nestalo se. Na nějakou dobu mě to vylekalo tak, že jsem cigarety nechtěla ani vidět.
V poslední době už jsem měla plné zuby ranních dusivých záchvatů, věčně načichlého oblečení a popravdě taky extra odlehčené peněženky. S přítelem jsme došli k tomu, že si pořídíme elektronickou cigaretu. Když jsme nakonec našli tu pravou, povedlo se nám úplně přestat s cigaretami. Aktuálně nekouříme čtyři měsíce, nemám žádné absťáky a uskutečňuji svůj mistrovský plán, jak se s pomocí elektronické cigarety nakonec stát pravým a nefalšovaným nekuřákem.


Celý příspěvek

Levandulový koláč

Každý, kdo někdy projížděl oblastí Provence, si musel zamilovat pohled na lány nádherné, voňavé levandule. Ano, uznávám, s levandulí se dá velmi snadno sklouznout do kýče nejhrubšího zrna, ale za to tahle kytička přece nemůže. Pokud ji tedy vynecháme z obrázků, výšivek a domácích dekorací a zaměříme se jen na její jedinečnou vůni, najdeme pro ni spoustu využití. Celkem běžně ji najdeme v kosmetice a aromaterapii, ale tentokrát se budeme bavit o jídle. Že jste ještě nic s levandulí nejedli? To já do nedávna taky ne, ale tenhle jednoduchý, ale chuťově velmi sofistikovaný koláč mě přesvědčil, že levandule rozhodně patří i do kuchyně.

Levandulový koláč

 

 

 

 

 

Celý příspěvek

Domácí sušené maso

Ochutnali jste někdy Jerky s indiánem? Já z té chuti byla nadšená. Je to příjemně slané, kořeněné, masové a ještě si člověk zažvýká, ale ta cena… Tak jsem začala zjišťovat, jestli by se to nedalo udělat doma, a jasně, že dalo. Stačí k tomu obyčejná trouba, ale snáz se maso suší s horkovzdušnou troubou nebo sušičkou na ovoce.
Třeba na výlet je maso ta nejlepší svačina vůbec – obsahuje spoustu energie, chutná, nezkazí se a skoro nic neváží.

Celý příspěvek

Steampunk bastl

Myslíte si, že vyrobit pěkný, zajímavý kostým je náročné a zvládnou to jen ti, kteří vědí, „jak se to dělá“? Chyba! Skvělý kostým si může udělat kdokoliv, stačí jen trocha tvrdohlavosti a improvizace.

Já třeba neumím šít… Dokážu zapnout stroj a po dlouhém vztekání přijít na to, jak se do toho sakra strkají všechny ty nitě. Dokážu sešít dva kusy k sobě, aby to nějak drželo, ale to je tak všechno. Jak se to dělá správně, nemám nejmenší tušení a možnosti šicí mašinky jsou pro mě omezeny na „takový ten zubatý“ steh. To mi ale nebrání v tom, abych si „ušila“ kostým.

Celý příspěvek

Proč Lucas prodal Disneymu?

Zpráva o tom, že George Lucas prodává svoje impérium Disneymu, obletěla svět a u spousty lidí vyvolala vlnu nevole. Fanoušci se okamžitě začali vztekat, že nechtějí kačera Donalda se světelným mečem, a připadali si takovou kacířskou myšlenkou až osobně uraženi. Já ale spíš přemýšlela o tom, proč takovýhle obchod vlastně proběhl a co měl Lucas za lubem…


Celý příspěvek

Melancholický podzim Jakuba Schikanedera

Jakub Schikaneder (27. 2. 1855 – 15. 11. 1924)
Valdštejnská jízdárna
Valdštejnská 3, Praha 1
Datum konání: 20. 4. 2012 – 13. 1. 2013
Otevírací doba: denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin

Je podzim. Venku pomalu opadává listí, začíná být chladno a člověku je nejpříjemněji navečer s hrnkem čaje, když se může koukat z okna na padající déšť. Pokud nežijete v Praze a máte možnost udělat si výlet, zkuste to teď. Praha může být magická a její kouzlo vyzní nejlépe, když počasí nestojí za nic a davy turistů se stáhnou do úkrytů. Když se rozsvítí lampy na Starém Městě nebo na Kampě, poprchává a vítr vás tahá za šaty, můžete vidět odlesky Prahy, jak ji vídal Jakub Schikaneder.
Jakub Schikaneder
Celý příspěvek

„Pohádky“ mého dětství

 

Už jako malá jsem se nemohla nabažit filmů. Žila jsem s rodiči mimo republiku a tamní televize s arabským chrchláním mě nemohla zaujmout. Měli jsme ale video a pár desítek kazet a ty se jely pořád dokolečka. A co si nedat trochu nostalgie… Vybrala jsem pár filmů, které jsem mívala ráda a i dnes mají určité kouzlo. Příběhů, které se mi líbí, bych pochopitelně dokázala popsat daleko víc, ale chtěla jsem představit jen ty, které považuji nějakým způsobem za neobvyklé nebo méně známé. Třeba takové Hvězdné války jsem mohla vidět i třikrát za den, ale to přece všichni znají, tak proč si nepřečíst o něčem, co jste na svých filmových toulkách třeba nepotkali, nebo si na to už dlouho nevzpomněli.
Tento článek obsahuje spoilery. Ne moc a jsou to samé staré věci, ale stejně varuji.

Pohádky mého dětství
Celý příspěvek