Levandulový koláč

Každý, kdo někdy projížděl oblastí Provence, si musel zamilovat pohled na lány nádherné, voňavé levandule. Ano, uznávám, s levandulí se dá velmi snadno sklouznout do kýče nejhrubšího zrna, ale za to tahle kytička přece nemůže. Pokud ji tedy vynecháme z obrázků, výšivek a domácích dekorací a zaměříme se jen na její jedinečnou vůni, najdeme pro ni spoustu využití. Celkem běžně ji najdeme v kosmetice a aromaterapii, ale tentokrát se budeme bavit o jídle. Že jste ještě nic s levandulí nejedli? To já do nedávna taky ne, ale tenhle jednoduchý, ale chuťově velmi sofistikovaný koláč mě přesvědčil, že levandule rozhodně patří i do kuchyně.

Levandulový koláč

 

 

 

 

 

Předem je třeba říct, že to není můj recept, ale našla jsem ho na skvělém blogu Design Sponge. Tady se můžete podívat na jeho původní verzi. V Paralelách bych vám ho ráda nabídla v češtině, s přepočítanými jednotkami a s několika návrhy na jeho úpravu. Základem pro váš úspěch je mít levanduli. Ta se dá koupit (v bylinkářstvích nebo obchodech se zdravou výživou od Kč 30,- za 50 g), vybírejte ale pečlivě. Hlavním kritériem pro dobrou sušenou levanduli je, aby výrazně voněla a barevně byla víc do fialova než do šeda. Můžete si ji taky vypěstovat, není to nijak složité a časem o pěstování a různých použitích levandule určitě chci rozepsat víc. Je více než pravděpodobné, že na tenhle článek navážu levandulovým seriálem.

 

Recept

Na koláč:
250 g polohrubé mouky
175 g másla
150 g cukru krupice
200 g bílého jogurtu
100 ml smetany na vaření
2 velká vejce
6 lžic medu
1 prášek do pečiva
2 špetky soli
2 lžíce sušené nebo čerstvé levandule

Na polevu:
150 g moučkového cukru
1 citrón

Ingredience

 

 

 

 

 

 

 

 

Postup

- Vymažte si formu. V původním receptu doporučují průměr 25 cm, ale já na tohle centimetrování nějak nejsem. Holt když je větší forma, bude koláč nižší a naopak. Jen pak nezapomeňte přizpůsobit délku pečení.
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Nechte si při pokojové teplotě popustit máslo, nebo buďte netrpěliví jako já a hoďte ho na chvíli do mikrovlnky.
- Smíchejte máslo s jogurtem, smetanou, medem a levandulí.
- Přimíchejte vejce a cukr.
- Přesijte mouku… nebo ne, já to nedělám nikdy a nemám pocit, že by to mělo nějaký vliv na kvalitu.
- Mouku a pečicí prášek přidejte do směsi.
- Nalijte směs do formy.
- Pečte zhruba hodinu, podle trouby. Koláč by měl být na povrchu dost hnědý, a jestli je udělaný uvnitř, můžete zjistit špejlí.
- Po vystydnutí vyndejte z formy a polijte polevou. Tu uděláte prostým smícháním citrónové šťávy s moučkovým cukrem.
- Můžete podávat se šlehačkou, ale považuji to za celkem zbytečnou chuť navíc.

A to je celé. Až takhle je to jednoduché. Což je mimochodem krom velmi zajímavé chutě to, co na tomhle koláči oceňuji nejvíc. Prostě stačí naházet všechno do jedné mísy, zamíchat a tadáá.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>