Ochutnali jste někdy Jerky s indiánem? Já z té chuti byla nadšená. Je to příjemně slané, kořeněné, masové a ještě si člověk zažvýká, ale ta cena… Tak jsem začala zjišťovat, jestli by se to nedalo udělat doma, a jasně, že dalo. Stačí k tomu obyčejná trouba, ale snáz se maso suší s horkovzdušnou troubou nebo sušičkou na ovoce.
Třeba na výlet je maso ta nejlepší svačina vůbec – obsahuje spoustu energie, chutná, nezkazí se a skoro nic neváží.
Maso
Základem všeho je kvalitní maso. My jsme zkoušeli falešnou svíčkovou od řezníka. Maso odblaňte a špalíčky dejte do mrazáku. Až se z nich stanou pevné bloky (ale stačí vrchní půlcentimetr), tak je zase vyndejte a ostrým nožem nakrájejte na kousky maximálně centimetr vysoké, dva široké a pět až deset dlouhé.
![1](http://paralely.cz/wp-content/uploads/2012/11/1-300x225.jpg)
Chuť si můžete udělat, jakou chcete. Vždy do směsi dejte trochu soli, ale opatrně s ní, dosolit se dá vždycky, odsoluje se velmi špatně. Za skvělá koření považuji třeba papriku (sladkou i pálivou), česnek, kari, kmín a různé grilovací směsi, ať už koupené, nebo doma míchané.
Až si vyberete, jakou chcete příchuť, vetřete menší množství koření do proužků masa a nechte hodinku odležet.
Sušení
Okořeněné maso připravte k sušení. My máme horkovzdušnou troubu, ke které je nerezový stojan kdo ví k čemu, ale nám se hodil. Maso jsme napíchali na špejle a zavěsili. Špejle jsou vždycky dobrý nápad, ale použít můžete třeba drát, podle toho, v čem budete sušit a co máte po ruce. Pozor, ať nenapichujete kousky moc blízko okraji, nebo se vám utrhnou.
Ať už použijete jakýkoliv přístroj, nastavte ho na 70 °C, což je teplota, při které se zničí všechny bakterie. Délka sušení se může lišit; že je dosušeno, poznáte tak, že se maso začne lámat, a podle chuti. :) Nám to trvalo asi čtyři hodiny.
Pokud máte troubu bez horkovzduchu, je potřeba ji mít otevřenou nebo alespoň pootevřenou (vařečka zasunutá ve dvířkách bohatě stačí).
![6](http://paralely.cz/wp-content/uploads/2012/11/6-150x150.jpg)
![4](http://paralely.cz/wp-content/uploads/2012/11/4-150x150.jpg)
![5](http://paralely.cz/wp-content/uploads/2012/11/5-150x150.jpg)
![8](http://paralely.cz/wp-content/uploads/2012/11/8-150x150.jpg)
![9](http://paralely.cz/wp-content/uploads/2012/11/9-150x150.jpg)
hmmmm, tak na to bych se měl podívat.. budu muset někomu obsadit troubu.. 8-)
Doporučuji, je to pravdu docela snadné a moc dobré.
Zítra nás to čeká, tak nám držte palce (: