Ochutnali jste někdy Jerky s indiánem? Já z té chuti byla nadšená. Je to příjemně slané, kořeněné, masové a ještě si člověk zažvýká, ale ta cena… Tak jsem začala zjišťovat, jestli by se to nedalo udělat doma, a jasně, že dalo. Stačí k tomu obyčejná trouba, ale snáz se maso suší s horkovzdušnou troubou nebo sušičkou na ovoce.
Třeba na výlet je maso ta nejlepší svačina vůbec – obsahuje spoustu energie, chutná, nezkazí se a skoro nic neváží.
Maso
Základem všeho je kvalitní maso. My jsme zkoušeli falešnou svíčkovou od řezníka. Maso odblaňte a špalíčky dejte do mrazáku. Až se z nich stanou pevné bloky (ale stačí vrchní půlcentimetr), tak je zase vyndejte a ostrým nožem nakrájejte na kousky maximálně centimetr vysoké, dva široké a pět až deset dlouhé.
Chuť si můžete udělat, jakou chcete. Vždy do směsi dejte trochu soli, ale opatrně s ní, dosolit se dá vždycky, odsoluje se velmi špatně. Za skvělá koření považuji třeba papriku (sladkou i pálivou), česnek, kari, kmín a různé grilovací směsi, ať už koupené, nebo doma míchané.
Až si vyberete, jakou chcete příchuť, vetřete menší množství koření do proužků masa a nechte hodinku odležet.
Sušení
Okořeněné maso připravte k sušení. My máme horkovzdušnou troubu, ke které je nerezový stojan kdo ví k čemu, ale nám se hodil. Maso jsme napíchali na špejle a zavěsili. Špejle jsou vždycky dobrý nápad, ale použít můžete třeba drát, podle toho, v čem budete sušit a co máte po ruce. Pozor, ať nenapichujete kousky moc blízko okraji, nebo se vám utrhnou.
Ať už použijete jakýkoliv přístroj, nastavte ho na 70 °C, což je teplota, při které se zničí všechny bakterie. Délka sušení se může lišit; že je dosušeno, poznáte tak, že se maso začne lámat, a podle chuti. :) Nám to trvalo asi čtyři hodiny.
Pokud máte troubu bez horkovzduchu, je potřeba ji mít otevřenou nebo alespoň pootevřenou (vařečka zasunutá ve dvířkách bohatě stačí).
hmmmm, tak na to bych se měl podívat.. budu muset někomu obsadit troubu.. 8-)
Doporučuji, je to pravdu docela snadné a moc dobré.
Zítra nás to čeká, tak nám držte palce (: