Domácí sušené maso

Ochutnali jste někdy Jerky s indiánem? Já z té chuti byla nadšená. Je to příjemně slané, kořeněné, masové a ještě si člověk zažvýká, ale ta cena… Tak jsem začala zjišťovat, jestli by se to nedalo udělat doma, a jasně, že dalo. Stačí k tomu obyčejná trouba, ale snáz se maso suší s horkovzdušnou troubou nebo sušičkou na ovoce.
Třeba na výlet je maso ta nejlepší svačina vůbec – obsahuje spoustu energie, chutná, nezkazí se a skoro nic neváží.

Maso
Základem všeho je kvalitní maso. My jsme zkoušeli falešnou svíčkovou od řezníka. Maso odblaňte a špalíčky dejte do mrazáku. Až se z nich stanou pevné bloky (ale stačí vrchní půlcentimetr), tak je zase vyndejte a ostrým nožem nakrájejte na kousky maximálně centimetr vysoké, dva široké a pět až deset dlouhé.

Koření
Chuť si můžete udělat, jakou chcete. Vždy do směsi dejte trochu soli, ale opatrně s ní, dosolit se dá vždycky, odsoluje se velmi špatně. Za skvělá koření považuji třeba papriku (sladkou i pálivou), česnek, kari, kmín a různé grilovací směsi, ať už koupené, nebo doma míchané.
Až si vyberete, jakou chcete příchuť, vetřete menší množství koření do proužků masa a nechte hodinku odležet.

Vsuvka
Zkusili jsme i alternativní způsob kořenění, a to marinováním v oleji. Různá koření jsme smíchali s olivovým olejem a maso v něm nechali přes noc. Chuťově byl výsledek docela dobrý, ale i když jsme sušili velmi dlouho, bylo to stále příliš mastné. Olej rozhodně nedoporučujeme.

Sušení
Okořeněné maso připravte k sušení. My máme horkovzdušnou troubu, ke které je nerezový stojan kdo ví k čemu, ale nám se hodil. Maso jsme napíchali na špejle a zavěsili. Špejle jsou vždycky dobrý nápad, ale použít můžete třeba drát, podle toho, v čem budete sušit a co máte po ruce. Pozor, ať nenapichujete kousky moc blízko okraji, nebo se vám utrhnou.
Ať už použijete jakýkoliv přístroj, nastavte ho na 70 °C, což je teplota, při které se zničí všechny bakterie. Délka sušení se může lišit; že je dosušeno, poznáte tak, že se maso začne lámat, a podle chuti. :) Nám to trvalo asi čtyři hodiny.
Pokud máte troubu bez horkovzduchu, je potřeba ji mít otevřenou nebo alespoň pootevřenou (vařečka zasunutá ve dvířkách bohatě stačí).

A to je celé. Není to tak těžké, že? Tak ještě několik poznámek na závěr. Doporučuji skladovat třeba v uzavíratelných igelitových sáčcích nebo ve skleněných dózách. Doma máme nasušeno už asi půl roku a chutná pořád skvěle, až na to, že už ho nikdo nemůže ani vidět, protože ho bylo strašně moc. :)

A co vy? Už jste to sušili? Budete? Podělíte se? Jaké je vaše oblíbené koření? A co sušit něco jiného než krávu?

 

3 komentáře u “Domácí sušené maso

Napsat komentář k RP Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>